Etik ve Disiplin Yönetmeliği
- AMAÇ VE KAPSAM
- Etik Kurul Yönetmeliği, Ticari Gayrimenkul Danışmanları ve Yatırımcıları Derneği (TİGADER) tüm üyelerinin, aday adaylarının ve üye adaylarının (kısaca “üye” veya “üyeler”), yaptıkları çalışmalarda uymakla yükümlü olduğu dürüstlük, profesyonellik ve gizlilik ilkelerini içerir. Ayrıca söz konusu ilkelere uyulmaması durumunda takip edilecek usulü belirler.
- TİGADER’ in bir üyesi veya kurulu, Tigader Tüzüğünü, Etik Kurul Yönetmeliğini ihlâl ederse, Etik Kurul bu belgede tanımlanan usul çerçevesinde hareket eder.
- İki veya daha fazla sayıda üye ve/veya kurul arasında meslekle ilgili oluşan her türlü ihtilaf veya mesele Etik Kurula iletilebilir. Ticari ihtilaflar söz konusu olduğunda, üyeler bu yönetmelikte belirtilen arabuluculuk sistemine başvurabilir.
II.MESLEK ONURU
- TİGADER üyeleri, mesleğin icrası sırasında edinilen bilgiler konusunda, gizlilik ilkelerine ve Tigader Tüzüğü Etik Kural Yönetmeliğine tamamıyla uyar. TİGADER toplantı ve organizasyonlarında elde ettikleri bilgileri, belgeleri, muhatabın izni olmaksızın kullanamaz.
- Üyeler, mesleğin adını lekeleyebilecek ya da TİGADER’in itibarına ve saygınlığına zarar verebilecek her türlü ifadeden ve davranıştan kaçınır. Kendi onurunu veya mesleğin onurunu zedeleyebilecek nitelikteki hiçbir işi veya durumu kabul etmez. Bu ilke, meslek hayatının yanı sıra, sosyal medya gibi sanal ortamlarda yapılan meslekle ilgili paylaşımlar için de geçerlidir.
- TİGADER üyeleri, kendi inanç ve felsefeleri ne olursa olsun, görev aldıkları ortamlarda katılımcılara, işverenlerine ve meslektaşlarına karşı tarafsız davranır ve ayrımcılık yapmaz.
- Mesleki dayanışma göstermek, tüm TİGADER üyelerinin görevidir. TİGADER üyeleri meslektaşlarıyla ilişkilerinde her koşulda nezaket, adalet, saygı ve profesyonellik ilkelerine uyar.
- TİGADER üyeleri, meslektaşlarının mesleki itibarına zarar verebilecek her türlü sözlü veya yazılı paylaşımdan kaçınır. Üyeler, mesleki yetkinlikle ilgili sorunlarını ya da mesleki ihtilaflarını diyalog yoluyla çözemezlerse, bu konuda Etik ve Disiplin Kurulu’na başvurmaları esastır.
- Üyeler, mesleki ilişkilerinde yalan, taciz, iftira, aşağılama, hakaret, mobbing (yıldırma) gibi davranışlardan kaçınır.
III. GENEL HÜKÜMLER
- Etik Kurul, TİGADER’in bir veya birkaç üyesinin veya kurulunun, Tigader Tüzüğü ve Etik Kurul Yönetmeliği kapsamında yaptığı ihlalleri ele alır.
- Etik Kurul aleyhine yapılan başvurular, Etik Kurulun yetki alanına girmez. Etik Kurul aleyhine yapılan başvuruları, Yönetim Kurulu bu yönetmeliğe uygun olarak ele alır. Yönetim Kurulu aleyhine bir başvuru olursa, Etik Kurul başvurunun kabul edilebilir olup olmadığını belirler. Etik Kurul başvuruyu kabul edilebilir bulursa ve yaptığı inceleme sonrasında dernek yöneticilerinin görevini kötüye kullandığı sonucuna ulaşırsa, bu sonucu, Denetim Kuruluna bildirmekle yükümlüdür.
- Etik Kurul, kurula yapılan başvurular sonucu harekete geçer. Ancak Etik Kurul, kendisine yapılan bir başvuruyu incelerken, bir başka konuda da dernek tüzüğünün, yönetmeliklerinin veya kurallarının ihlal edildiği sonucuna ulaşırsa, resen inceleme başlatabilir.
- Etik Kurul, herhangi bir konunun muhatabı veya tarafı ise ilgili başvuru karara bağlanana kadar toplantı ve oylamalara katılamaz.
IV.BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Başvuru
- Bir veya birkaç TİGADER üyesi veya kurulu, Etik Kurula başvuruda bulunmak isterse, başvurusunu etikkurul@tigader.com adresine yapar. Ayrıca telefonla Etik Kurul Başkanına haber verir. Yapılan başvuruda aşağıdaki maddeler mümkün olduğunca açık bir biçimde belirtilmelidir:
Başvuruda bulunan taraf(lar).
Aleyhinde başvuruda bulunulan taraf(lar).
Tigader Tüzüğünün veya Etik Kurul Yönetmeliğinin hangi maddesinin ihlal edildiğinin düşünüldüğü.
Başvurunun incelenmesinde Etik Kurula yardımcı olabilecek her türlü somut bilgi ve belge.
Varsa, Etik Kurulun bilgi alması ve şahit olarak dinlemesi önerilen taraf(lar).
Gerekirse kullanılabilecek iletişim bilgileri.
- Yapılan tüm incelemelerde ve görüşmelerde gizlilik ilkesi geçerlidir. Etik Kurul kendisine aktarılan konuları başkalarıyla paylaşmaz; ilgili taraflar ve tanıklar da Etik Kurul üyeleriyle yaptıkları görüşmeleri başkalarıyla paylaşamazlar.
- Etik Kurul, yapılan başvuruyu inceleyerek, kabul edilebilir bir başvuru olup olmadığı konusunda 15 gün içinde karar verir. Kabul edilebilirlik konusunda karar, oyçokluğu ile verilir.
- Bir başvurunun kabul edilebilir bulunması için, başvuran kişi söz konusu sözün ya da davranışın ya bizzat tanığı olmalı, ya da olgusal gerçekliğin teyit edilmesini sağlamak amacıyla belge sunmalı ya da tanık göstermelidir. Şikâyet konusu olan söz ya da davranış, TİGADER Tüzüğü’nde ve belgelerinde yer alan meslek kurallarının veya Etik Kurul Yönetmeliğinin herhangi bir maddesini ihlal eder nitelikte olmalıdır.
- Etik Kurul, kabul edilebilirlik incelemesini yaparken, eksik başvuru yapıldığı sonucuna ulaşırsa, başvuran taraftan eksik bilgileri veya belgeleri tamamlamasını ister. Başvuruda bulunan, söz konusu bilgileri ve belgeleri 10 gün içinde temin etmekle yükümlüdür. Etik Kurulun başvuruyu kabul edilebilirlik açısından inceleme süreci, eksik bilgi ve belgelerin eline ulaştığı tarihte başlar. Başvuran eksik bilgi ve belgeleri 10 gün içinde tamamlanmazsa, Etik Kurul kabul edilebilirlik konusundaki kararını, elindeki dosyaya göre verir.
- Etik Kurul yapılan başvuruyu kabul edilebilir bulursa, inceleme sürecini başlatır.
- Etik Kurul, yapılan başvurunun yetki alanına girmediğine karar verirse, başvuru kabul edilmez. Etik Kurul ayrıca açıkça dayanaksız, ciddiyetsiz veya kötü niyetli olduğunu düşündüğü başvuruları reddeder. Etik Kurul, bu yöndeki kararını başvuran(lar)a yazılı olarak bildirir; kısaca kararının gerekçesini de belirtir. Etik Kurulun kabul edilmezlik kararına itiraz edilemez.
İnceleme
- Etik Kurul, başvurunun kabul edilebilir olduğu sonucuna ulaşırsa, en fazla 15 gün içinde aleyhinde başvuruda bulunulan tarafa yazılı olarak bildirimde bulunur. Bildirim sırasında, başvuran tarafından Etik Kurula iletilen her türlü bilgi ve belge, aleyhinde başvuru yapılan tarafa yazılı olarak iletilir.
- Aleyhinde başvurulan taraf, 15 gün içinde yazılı bir yanıt hazırlar, ilgili bilgi ve belgelerle beraber Etik Kurula iletir.
- Aleyhinde başvuru olan taraf, bu 15 günlük süre zarfında Etik Kurulla sözlü olarak görüşme talep edebilir.
- Bu durumda Etik Kurul söz konusu taraf ile toplantı yapar. Toplantı sırasında Etik Kurul tutanak tutar ve daha sonra bu tutanağı aleyhinde başvuruda bulunulan tarafa gönderir.
- Bu durumda Etik Kurul söz konusu taraf ile toplantı yapar. Toplantı sırasında Etik Kurul tutanak tutar ve bu tutanak Etik Kurul ve aleyhinde başvurulan üye tarafından imza altına alınır. Şerh varsa tutanağa işlenir. İlgili şerh maddesi Etik Kurul tarafından görüşmeye açılır, oy çokluğu ile karara bağlanır.
- Bu maddede açıklandığı biçimde sözlü görüşme talebi olursa, aleyhinde başvuru olan kişiye yanıt hazırlamak için verilen 15 günlük süre, sözlü görüşmelerle ilgili nihai tutanakların kabul edildiği tarihte başlar.
- Etik Kurul, her iki tarafın da dosyası eline ulaştıktan sonra incelemelerine başlar. Tarafsız ve kapsamlı bir inceleme yapabilmek amacıyla, Etik Kurulun inceleme sırasında başvurabileceği yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Etik Kurul, taraflarla mümkünse yüz yüze, değilse telefonla veya telekonferans yöntemiyle en fazla 21 gün içinde görüşme gerçekleştirir.
- Etik Kurul, inceleme kapsamında başka dernek üyelerine veya kurullarına danışabilir, üye veya kurullardan tanıklık isteyebilir. Söz konusu üye ve kurullar, talep edilen yanıt, bilgi ve belgeyi en fazla 7 gün içinde Etik Kurula gönderir. Etik Kurul, dernek dışındaki üçüncü taraflara da başvurabilir. Etik Kurul, gizlilik ilkelerine uyumu sağlamak için, gerekirse danıştığı taraflara gizlilik sözleşmesi imzalatabilir.
- Başvuruda bulunan ve aleyhinde başvuru yapılan taraflardan tanık göstermeleri istenebilir.
- Etik Kurul, başvurunun tarafları dışındaki kişi veya kurullardan elde ettiği bilgi veya belgeleri, kendi değerlendirmesi için kullanır. Başvurunun taraflarıyla bu belgeleri paylaşmak zorunda değildir. Gerekli gördüğü hallerde, özellikle de incelemenin gidişatını esaslı biçimde etkileyebilecek yeni bilgi ve belgeleri, karşı tarafla paylaşmaya karar verebilir.
- Her iki taraf da, yeni bilgi ve belgeler ışığında yanıt verme hakkını 10 gün içinde kullanabilir. Yanıt verme hakkını kullanmak için gerekçeli bir talep geldiğinde, Etik Kurul inceleme süresini kendi uygun gördüğü makul bir süre için (en fazla 30 gün) uzatabilir.
- Etik Kurula incelemesi sırasında yardımcı olmamak, geçerli bir mazeret veya mücbir sebep olmadan süre kısıtlamalarına uymamak, Etik Kurula yanlış veya eksik bilgi ya da belge vermek, Etik Kurul Yönetmeliğinin ihlali anlamına gelir. Üyelerin ve dernek kurullarının görevi, Etik Kurula incelemesi süresince yardımcı olmaktır.
- Etik Kurul bir başvuru hakkında kabul edilebilirlik kararı verdikten sonra, başvuruyla ilgili nihai kararını 120 gün içinde verir. Bu süre uzatmayla beraber en fazla 150 gün olabilir.
Karar
- Etik Kurul disiplin incelemesini tamamladığında, beş üyenin de katılımıyla karar verir.
- Etik Kurulun kararı, her iki tarafa da yazılı olarak iletilir. Kararda, Etik Kurulun yaptığı inceleme ve sonuçları hakkında kısa bilgi verilir. Ayrıca TİGADER Tüzüğü ve Etik Kurul Yönetmeliği’nin hangi hükümlerine dayanarak değerlendirme yapıldığı belirtilebilir.
- Eğer başvuru birden fazla üye veya kurul aleyhine yapılmışsa, Etik Kurul kararın hangi üye ve kurullara yönelik olduğunu açık bir biçimde belirtir.
- Etik Kurul herhangi bir ihlal olduğu sonucuna ulaşırsa, aşağıdaki disiplin amaçlı yaptırımlardan birini uygulayabilir:
Uyarı.
Kınama.
Üyeliğin askıya alınması.
Dernekten ihraç.
- Uyarı ve kınama kararı, üyelere veya kurullara uygulanabilir. Üyeliği askıya alma ve dernekten ihraç kararı sadece üyelere uygulanır.
- Üyelikten ihraç ve üyeliğin askıya alınması kararları, oybirliği ile alınır. Kınama ve uyarı kararları oy çokluğu ile alınabilir. Oybirliğine varılamayan ve bu nedenle üyeliğin askıya alınması veya dernekten ihraç kararı verilemeyen durumlarda, üçte iki çoğunluğun kararı geçerli olur ve kınama veya uyarı kararı verilir. Çoğunluk kararına katılmayan üye isterse, katılmama gerekçesini açıklayabilir.
- Disiplin kararları, taraflara tebliğ edildiğinde yürürlüğe girer.
- TİGADER üyeliği askıya alınan bir üye, askı süresi boyunca dernek genel kuruluna, kurul toplantılarına ve dernek tarafından düzenlenen etkinliklere katılamaz. Dernek kapsamında oy hakkını kullanamaz.
- Üyeliğin askıya alınma kararı en az 3 ay, en fazla 3 yıllık bir süre için verilebilir. Etik Kurul, üyeliği askıya alma kararı verdiğinde, askıya alma süresini belirtir.
- Dernekten ihraç edilen bir üye, ihracından sonra kendini TİGADER üyesi olarak tanıtamaz; TİGADERile bağlantısı olduğu imajını yaratabilecek herhangi bir ifade veya işaret kullanamaz.
- Verilen kararın duyurulmasında ve paylaşılmasında aşağıdaki ilkeler uygulanır:
- Etik Kurulun verdiği bütün disiplin yaptırımları (uyarı, kınama, üyeliğin askıya alınması ve üyelikten çıkarma), Etik Kurul tarafından önce başvuruda bulunan tarafa, aleyhinde başvuru yapılan tarafa ve Yönetim Kuruluna, sonra da TİGADER üyelerine yazılı olarak bildirilir.
- Uyarı ve kınama kararlarının TİGADER üyelerine duyurusunda, aleyhinde karar verilen tarafın adı ve kısaca kararın dayanağı belirtilir. Başvuruda bulunan tarafın adı belirtilmez.
- Üyeliği askıya alma ve dernekten ihraç kararlarının TİGADER üyelerine duyurusunda, başvuran taraf, aleyhinde karar verilen taraf ve kısaca kararın dayanağı belirtilir.
- Üyeliği askıya alma ve dernekten ihraç kararlarının uygulamaya geçirilmesinden, Yönetim Kurulu
- Etik Kurul verdiği disiplin kararlarını Yönetim Kuruluna bildirdikten sonra elektronik ortamda da tutabileceği Etik Kurul Karar Defterine işler. Etik Kurul, gerekli gördüğü hallerde yaptığı inceleme sırasında eline geçen veya oluşturduğu belgeleri de karar defterine dâhil edebilir. Etik Kurul üyelerinin görev süresi sona erdiğinde, kurul başkanı karar defterini ya da elektronik ortamda tutulan kayıtları yeni Etik Kurul başkanına teslim eder. Etik Kurul karar defterinin içeriği sadece Etik Kurul üyeleriyle paylaşılır.
İtiraz
- Uyarı ve kınama kararlarına itiraz edilemez.
- Dernekten ihraç veya üyeliği askıya alma kararlarına taraflar, kararın bildirilmesinden sonra 15 gün içinde karara yazılı olarak itiraz edebilir. İtiraz eden taraf, itirazının gerekçesini içeren dilekçesini Yönetim Kuruluna iletir.
- Yönetim Kurulu itirazı kabul etmeye ve başvuruyu tekrar değerlendirmeye karar verirse, başvuruyu Etik Kurul Yönetmeliğindeki kurallara uygun bir biçimde değerlendirir. İtiraz sonrasında Yönetim Kurulu tarafından verilen karar nihaidir.
- Etik Kurulun verdiği ihraç veya üyeliği askıya alma kararına yapılan itiraz, Yönetim Kurulunun önüne geldiğinde, Yönetim Kurulu üyelerinden söz konusu başvuruya taraf olan üye(ler) yapılan incelemeye katılmaz. Söz konusu üyelerin yerine yedek üyeler görev yapar.
- Etik Kurul, Yönetim Kuruluna kendi incelemesi sırasında elde ettiği her türlü bilgi ve belgeyi, hazırladığı tutanakları ve incelemeyi kolaylaştıracak her türlü yardımı sağlar.
- Üyeliğin askıya alınması kararına karşı yapılan itiraz, söz konusu kararın uygulanmasını durdurur. Dernekten ihraç kararına itiraz edildiğinde, Yönetim Kurulu nihai kararı verene kadar, ihraç kararı verilen üyenin üyeliği askıya alınır; söz konusu üye, dernekte ve kurullarında yapılan seçimlerde oy kullanamaz veya karar verme sürecine katılamaz.
- ARABULUCULUK
Arabuluculuk
- Etik Kurul, meslektaşlar arasındaki sorunların, diyalog kurularak ve dostane yollarla çözülmesini tavsiye eder. Dostane çözüme ulaşmak amacıyla, Etik Kurulun arabuluculuğuna başvurulabilir.
- Ancak arabuluculuk yoluyla çözülemeyecek kadar ciddi bir ihlal veya sorun olduğunda, tarafların bir araya gelmeyi ve karşılıklı görüşmeyi kabul etmediği durumlarda Etik Kurula disiplin incelemesi amaçlı başvuru yapılabilir.
- Etik Kurul üyeleri, disiplin incelemesi görevinin yanı sıra, ihtilaf çözümü konusunda arabuluculuk görevine de sahiptir. Bu gibi durumlarda Etik Kurul, disiplin komitesi kimliğiyle değil, arabulucu olarak her iki tarafı bir araya getirir ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaşmaya çalışır. Etik Kurul üyelerinin arabulucu olarak temel işlevi, tarafların birbirini daha iyi anlamasını sağlamak, çözüme ulaşma konusunda ortak irade oluşturmak ve tarafları ikna etmektir.
- Etik Kurul ayrıca, kendine yapılan bir başvuruyu disiplin incelemesi açısından kabul edilebilir bulmadığı durumlarda da, tarafları uzlaştırmak amacıyla arabuluculuk yapmayı önerebilir.
- Ticari ihtilaflar Etik Kurulun disiplin incelemesi kapsamına girmez. Etik Kurul ticari ihtilafların çözümü için, tarafları arabuluculuğa başvurmaya teşvik eder.
- Arabuluculuk süreci sonucunda, herhangi bir yaptırım veya disiplin cezası uygulanmaz.
- Etik Kurul, disiplin incelemelerinde olduğu gibi arabuluculuk çalışmalarını da gizlilik, tarafsızlık, hakkaniyet ve adalet ilkelerine uygun olarak yürütür.
Başvuru ve Çalışma İlkeleri
- Etik Kurulun arabulucu olarak görev yapmasını isteyen taraflardan biri veya her ikisi de Etik Kurula yazılı olarak başvuruda bulunur. Bu başvuruda ihtilafın konusu, konu ile ilgili bilgi ve belgeler ve tarafların bakış açıları mümkün olduğunca açık ve detaylı bir biçimde belirtilmelidir.
- Etik Kurul açıkça dayanaksız, ciddiyetsiz veya kötü niyetli olduğunu düşündüğü arabuluculuk başvurularını reddeder.
- Tüm dernek üyeleri ve kurulları, Etik Kurula yapılan arabuluculuk başvurularında taraf olabileceklerini ve kendileri başvuruda bulunan taraf olmasa bile, Etik Kurulun arabuluculuk çalışmalarına yapıcı bir biçimde katılmayı kabul eder.
- Bir Etik Kurul üyesi, başvuru yapılan konuda tarafsa veya bir çıkar çatışması söz konusuysa, söz konusu Etik Kurul üyesinin yerine yedek üye görev yapar.
- Etik Kurul, taraflarla bir araya gelerek ihtilafı 45 gün içinde çözmeye çalışır. Etik Kurul bu süreçte, ihtilafın konusuna ve taraflarına göre belirlediği her türlü yöntemi ve yaklaşımı kullanabilir.
- Etik Kurul liderliğinde 45 gün içinde ortak bir çözüme ulaşılırsa, Etik Kurul taraflarla ortak çalışma içinde, ulaşılan çözümü ve uygulama prensiplerini belirten bir Çözüm Tutanağı hazırlar. Bu süre zarfında ortak bir çözüme ulaşılamazsa, Etik Kurul her iki tarafın da ayrı ayrı görüşlerini alarak, tarafların görüş farklılıklarını özetleyen bir Çözüm Tutanağı hazırlar.
- Söz konusu Çözüm Tutanağı, taraflarca imzalandığı tarihte yürürlüğe girer. Çözüm tutanakları Etik Kurul Karar Defterine kaydedilir.
- Etik Kurul, Çözüm Tutanağının bir kopyasını imza tarihinden itibaren 5 gün içinde bilgi vermek amacıyla Yönetim Kuruluna gönderir.
- Taraflar, Etik Kurulun arabulucu olarak aldığı tüm kararları saygıyla karşılar ve tartışmasız veya çekincesiz bir şekilde uygular. Çözüm tutanaklarına itiraz edilemez. İhtilafın tarafları, Çözüm Tutanağını imzalayarak, tutanakta belirtilen çözümleri, iyi niyetle ve en kısa zamanda uygulamaya geçireceklerini taahhüt etmiş olur.
- Taraflar, Çözüm Tutanağında belirtilen karar ne olursa olsun, daha sonra mahkeme, hakem ya da ihtilaf çözme işlevi gören başka herhangi bir kurum ya da makama başvurmamayı taahhüt eder.
- Taraflardan birinin altına imza attığı Çözüm Tutanağına uymaması durumunda, mağdur olduğunu düşünen taraf Etik Kurula başvurabilir. Etik Kurul, söz konusu başvuruyu bu yönetmelikte belirtilen disiplin incelemesi usullerine göre inceler ve gerekirse disiplin yaptırımları uygulayabilir.
- GÖRÜŞ BELGELERİ
- Etik Kurul, üyelerden gelen geri bildirimleri, disiplin incelemelerini ve arabuluculuk başvurularını yakından takip eder. Bu bilgilerden yola çıkarak, mesleğin uygulanması, çalışma ilkeleri ve olası ihtilaf konuları hakkında sonuçlar çıkarabilir.
- Etik Kurul, çıkardığı sonuçlara dayanarak Görüş Belgeleri hazırlayıp TİGADER üyeleriyle paylaşabilir. Burada amaç, sık sık karşılaşılan sorunlarla ilgili TİGADER kurallarını, genel prensipleri ve sektör uygulamalarını hatırlatmaktır. Aynı zamanda, TİGADER için en iyi uygulamalar ve Etik Kurul için içtihat oluşturmaktır.
- Etik Kurul, zaman zaman herhangi bir başvuruya dayanmadan ve resen Görüş Belgesi hazırlayabilir. Etik Kurul duyduğu ihtiyaç sonucu Görüş Belgesi hazırlarken, Yönetim Kurulu veya konuyla ilgili TİGADER kurullarına danışabilir.
VII. DEĞİŞİKLİK USULÜ
Yönetim Kurulu gerek görürse, bu yönetmelikle ilgili değişiklik önerileri hakkında bir hukuk danışmanından görüş alabilir. Değişiklik önerileri Genel Kurulda veya Olağanüstü Genel Kurulda oylanır. Toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunlukla lehte oy kullandığı değişiklik önerileri yürürlüğe girer.